Odliczenie od podatku 1,5%

Przeznacz 1,5% podatku na działalność Fundacji Leny Grochowskiej!

Chciałbyś zrobić coś wyjątkowego, nie wydając dodatkowych pieniędzy? Teraz masz taką szansę! Jesteśmy Organizacją Pożytku Publicznego, więc wypełniając swoje roczne rozliczenie podatkowe możesz odliczyć 1,5% podatku dochodowego na rzecz naszej fundacji.

Jak to zrobić?

Proces nie jest skomplikowany, a Twój wkład będzie miał ogromny wpływ na powodzenie naszych działań. Wypełniając PIT wystarczy, że wskażesz chęć przekazania 1,5% swojego podatku na rzecz organizacji pożytku publicznego. W rubryce „Numer KRS” wpisz numer KRS Fundacji Leny Grochowskiej: 0000506586. Możesz też wyrazić zgodę na przekazanie nam swoich danych – wtedy wpłata nie będzie anonimowa, a my będziemy mogli Ci podziękować!

Obliczenie właściwej kwoty ułatwi skorzystanie z rządowej usługi Twój e-PIT lub programu do wypełniania PIT. Jeśli wypełniasz zeznanie ręcznie – kwota ta nie może przekraczać 1,5% podatku należnego, po zaokrągleniu do pełnych dziesiątek groszy w dół.

Jeśli jesteś emerytem lub rencistą i nie musisz składać zeznania podatkowego – nadal możesz wspierać organizacje pożytku publicznego. Wystarczy, że wypełnisz PIT-OP i złożysz we właściwym Urzędzie Skarbowym.

Przekaż 1,5 procenta podatku

Dlaczego warto przekazać 1,5% podatku na rzecz naszej fundacji?

1. Realny wpływ. Twoje wsparcie przyczyni się do realizacji celów statutowych naszej fundacji. Tworzymy miejsca pracy dla osób z niepełnosprawnością intelektualną, walczymy z wykluczeniem społecznym, organizujemy wydarzenia kulturalne i sportowe. Twoje 1,5% to rzeczywista zmiana!
  2. To nic nie kosztuje. Przekształcasz część swojego należnego podatku w darowiznę. Nie ponosisz żadnych dodatkowych kosztów, a pomagasz organizacji, która działa na rzecz potrzebujących.
  3. Transparentność i odpowiedzialność. Jesteśmy organizacją, która działa przejrzyście i odpowiedzialnie. Nasze działania są udokumentowane i regularnie sprawozdawane, aby dać Ci pewność, że Twój wkład jest wykorzystany w odpowiedni sposób. Możesz też zapoznać się z corocznymi sprawozdaniami na stronie Narodowego Instytutu Wolności.

Jakie cele możemy wspólnie osiągnąć?

Dzięki Twojemu wsparciu możemy:

• aktywizować społecznie i zawodowo osoby z niepełnosprawnością intelektualną
  • rozwijać program mieszkań chronionych, aby zapewnić lepszą przyszłość osobom potrzebującym
  • odpowiednio reagować na wyzwania społeczne, w tym kryzysy humanitarne
  • organizować wydarzenia sportowe i kulturalne, które integrują osoby z niepełnosprawnościami

Działaj razem z nami!

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o zasadach przekazywania 1,5% podatku i na co przeznaczamy zebrane środki – skontaktuj się z nami!