Fundacja Leny Grochowskiej w Warszawie

Oddział Fundacji Leny Grochowskiej w Warszawie rozpoczął swoją działalność w połowie 2021 roku. Na blisko trzystumetrowej powierzchni powstały dwie pracownie – ceramiczna i piekarniczo-cukiernicza, w których zatrudnienie znalazło już 17 osób z niepełnosprawnością. To przede wszystkim mieszkańcy południowej części Warszawy, którzy trafili tu samodzielnie lub z pomocą zaprzyjaźnionych z Fundacją szkół specjalnych, stowarzyszeń i innych organizacji, które również wspierają rozwój zawodowy osób z niepełnosprawnością.

Wśród pracowników oddziału są osoby z niepełnosprawnością intelektualną, zespołem Aspergera, w spektrum autyzmu, z mózgowym porażeniem dziecięcym, schizofrenią, epilepsją, zaburzeniami psychicznymi, chorobami genetycznymi czy mutyzmem.

Nasze pracownie

Specjalnością pracowni piekarniczo-cukierniczej są ciasta, pączki, drożdżówki oraz chleby na zakwasie. Panuje tu reguła „mniej znaczy więcej”, co przekłada się na prosty skład wypieków, jakość wykorzystywanych produktów i tradycyjny proces tworzenia. Dobra atmosfera w pracowni i wspierający się wzajemnie zespół sprawiają, że pracownicy przychodzą do pracy z przyjemnością, co widać i czuć w pysznych produktach.

Tuż obok, w pracowni ceramicznej, pod starannym okiem instruktorów powstają niepowtarzalne przedmioty ceramiczne – zarówno użytkowe, jak i dekoracyjne. Ich jedyny w swoim rodzaju charakter sprawia, że są rozpoznawalne w świecie artystycznym. To m.in. autorskie kubki z wąsem, misy i patery z motywem roślinnym czy duże, unikatowe zegary.

Fundacja lokalnie

Warszawski oddział Fundacji to innowacyjne miejsce na mapie Warszawy, które szybko zyskało rozpoznawalność i sympatię wśród lokalnych mieszkańców. Lokal usytuowany jest w zielonej części Ursynowa, w pobliżu znajdują się malownicze łąki, a także jeziorko Grabowskie. Bliskie sąsiedztwo dużego osiedla mieszkaniowego pozwala realizować misję integracji społeczności lokalnej ze środowiskiem osób z niepełnosprawnością. Sąsiedzi licznie odwiedzają to miejsce, poznając jego wyjątkowy charakter i delektując się pysznymi wypiekami oraz kawą.

Poza malowniczym otoczeniem istotny jest także budynek, w którym oddział znalazł swoje miejsce. To Arche Hotel Poloneza, w którym sztuka wykonana przez pracowników z niepełnosprawnościami obecna jest na każdym kroku. Każdy pokój jest unikatowy, a wystrój wzbogacają artystyczne kafle, lampy, obrazy i wezgłowia stworzone przez artystów z niepełnosprawnościami.

Warsztaty inne niż wszystkie

Wartością, która zdecydowanie odróżnia nas od innych rzemieślniczych pracowni, są warsztaty ceramiczne i cukiernicze współprowadzone przez pracowników z niepełnosprawnościami. Taka forma warsztatów rozwija empatię oraz uczy właściwych postaw wobec odmienności drugiego człowieka.

Warsztaty organizujemy dla wszystkich grup wiekowych, od malucha do seniora. Mogą wziąć w nich udział zarówno osoby indywidualne, jak i firmy oraz grupy zorganizowane. W ramach integracji pracowniczej można stworzyć własny, autorski kubek lub bułeczki drożdżowe z sezonowymi owocami.

Kawiarnia dobrych wartości

Najnowszą odsłoną aktywności warszawskiego oddziału Fundacji jest Kawiarnia „toMy”, która została otwarta we wrześniu 2023 roku w samym centrum Warszawy, przy Alejach Jerozolimskich 42. W nowym miejscu kilkanaście osób z niepełnosprawnościami znalazło zatrudnienie w charakterze kelnerów, baristów, a także instruktorów warsztatów artystycznych. W ofercie kawiarni nie brakuje słodkości i rzemieślniczych wypieków, z których znana jest fundacja. Będzie można również wziąć udział w warsztatach artystycznych oraz kupić oryginalne wyroby ceramiczne, które powstają w znajdującej się przy kawiarni pracowni ceramicznej. W lokalu zaplanowane też są liczne wydarzenia kulturalne i integracyjne.

Oddział w Warszawie
ul. Poloneza 85B