Gdańsk

Fundacja Leny Grochowskiej w Gdańsku

Pora na Gdańsk!

Gdański Oddział jest czwartym po Siedlcach, Łochowie i Warszawie punktem na mapie stacjonarnych działań Fundacji Leny Grochowskiej, skierowanych do osób z niepełnosprawnościami. To z myślą o nich powstała tutaj kolejna pracownia ceramiczna i oraz druga w Polsce Kawiarnia „toMy”.

We wrześniu 2022 roku zatrudnienie w pracowni ceramicznej podjęło sześcioro pierwszych pracowników z niepełnosprawnością. To osoby, które nigdy wcześniej nie pracowały z gliną, a już dziś tworzą niezwykłe, użytkowe przedmioty ceramiczne o wyjątkowym, nadmorskim charakterze. Jesteśmy pewni, że lada moment przy wsparciu instruktora poprowadzą warsztaty ceramiczne i z uczniów staną się nauczycielami.

Gdański oddział Fundacji Leny Grochowskiej planuje docelowo zatrudnić ponad dwadzieścia osób – przede wszystkim z umiarkowanym i znacznym stopniem niepełnosprawności.

Kawa w kawiarni „toMy”

Tuż obok pracowni ceramicznej otworzyliśmy Kawiarnię „toMy”. To miejsce, które oferuje pyszną kawę, ciasta, lody i gofry, w towarzystwie dobrej muzyki i sztuki.

Chcemy, aby była to przestrzeń otwarta dla lokalnej społeczności, w której toczy się życie kulturalne, organizowane są imprezy integracyjne czy spotkania rodzinne. Znalazło się tu również miejsce dla freelancerów i osób pracujących, którzy szukają spokojnej strefy do pracy.

Nasze miejsce

Oddział Fundacji Leny Grochowskiej w Gdańsku znalazł swoje miejsce na Dolnym Mieście, w zabytkowym budynku pralni dawnego szpitala im. Kieturakisa. Obecnie budynek wchodzi w skład kompleksu hotelowego Arche Dwór Uphagena.

Przeszłość styka się tu z teraźniejszością i przyszłością. W ten sposób działania Fundacji nawiązują do historii tego miejsca i kontynuacji misji niesienia pomocy. I choć jej forma uległa zmianie, inna jest także grupa beneficjentów, bo pacjentów szpitala zastąpiły osoby z niepełnosprawnościami – to z przeszłością łączy nas miejsce i wrażliwość na drugiego człowieka.

Zapraszamy do wspólnego tworzenia tego niezwykłego miejsca na mapie Gdańska!

Oddział w Gdańsku
ul. Reduta Miś 3