Siedlce

Fundacja Leny Grochowskiej w Siedlcach

Początek

Oddział Fundacji Leny Grochowskiej w Siedlcach dał początek wszystkim naszym obecnym działaniom. To tutaj, w 2018 roku, powstał Warsztat Rękodzieła Artystycznego, w którym zatrudniliśmy pierwsze osoby z niepełnosprawnościami. Tu również mieści się główne biuro Fundacji i księgowość, a także studio Arche TV.

Stworzenie pierwszych miejsc pracy dla osób z niepełnosprawnościami nie było łatwym zadaniem. Nikt poza nami nie wierzył w powodzenie tego przedsięwzięcia. Spotkaliśmy się z wieloma trudnościami i wątpliwościami zarówno ze strony instytucji, jak również środowiska osób z niepełnosprawnościami. Zatrudnienie osób z niepełnosprawnością intelektualną, całkowicie wykluczonych z rynku pracy – to rzadkość. Podjęliśmy się tego wyzwania i jak sami wiecie, idzie nam świetnie!

Obecnie oddział Fundacji Leny Grochowskiej w Siedlcach zatrudnia 21 pracowników z różnymi niepełnosprawnościami, m.in. z dziecięcym porażeniem mózgowym, schizofrenią, epilepsją, zespołem Aspergera, zespołem Downa, z zaburzeniami neurologicznymi, a także różnego rodzaju ograniczeniami ruchowymi.

Nasze pracownie

W Siedlcach funkcjonują trzy pracownie – ceramiczna, krawiecka oraz malarska. Pod marką „toMy” powstaje tu ceramika użytkowa oraz artystyczna, autorskie obrazy, kolekcje odzieży i dodatków, a także elementy wyposażenia wnętrz. Nasze produkty zdobią m.in. wnętrza hoteli Grupy Arche – warto wypatrywać ich na ścianach i regałach.

Od 2019 roku współpracujemy ze Specjalnym Ośrodkiem Szkolno-Wychowawczym w Siedlcach, którego uczniowie regularnie uczęszczają do naszej pracowni ceramicznej na praktyki zawodowe. Dzielimy się wiedzą i doświadczeniem z tymi, którzy po skończeniu nauki mają możliwość dołączyć do naszego zespołu. W ramach współpracy użyczyliśmy także lokal pod mieszkanie treningowe, wspierając ich w dążeniu do samodzielnego funkcjonowania.

Warsztaty

W dostosowanej przestrzeni warsztatowej, zlokalizowanej przy Kawiarni toMy, prowadzimy różnorodne warsztaty kreatywne. Są to m.in. cykliczne warsztaty malarskie i ceramiczne przy lampce wina dla dorosłych oraz warsztaty rękodzielnicze i dziennikarskie dla dzieci. Każdy z tych warsztatów współprowadzony jest przez pracowników z niepełnosprawnościami. To wartość dodana podczas wszystkich spotkań, która rozwija empatię oraz uczy właściwych postaw wobec odmienności drugiego człowieka.

Przestrzeń Kawiarni toMy w Siedlcach to także miejsce organizowanych przez nas cyklicznych wydarzeń, takich jak Jarmark Tradycji Wielkanocnych oraz Targi Rękodzieła Artystycznego.

Oddział Siedlce
ul. Brzeska 134
08-110 Siedlce

Zorganizuj zjawiskowe Urodziny w Fundacji Leny Grochowskiej!

Szukasz niezwykłego miejsca na przyjęcie urodzinowe dla Twojego dziecka? Chcesz, aby była to nie tylko świetna zabawa, ale kreatywnie i wartościowo spędzony czas?

Wybierz Fundację Leny Grochowskiej!

Bogata oferta: do wyboru m.in. warsztaty ceramiczne, malarskie oraz string art., które rozwijają kreatywność, wyobraźnię i umiejętności manualne dzieci.

Warsztaty są prowadzone pod czujnym okiem instruktorów: każde dziecko będzie czuło się u nas bezpiecznie i komfortowo.

Kompleksowość: Wszystko, czego potrzebujesz, w jednym miejscu!

Wartościowe i smaczne przekąski: na słodko i słono wykonane według domowych receptur.

Dla określonej grupy: organizujemy uroczystość dla grup już od 10 osób.

Wsparcie dla Fundacji: organizując wydarzenie u nas, wspierasz działalność naszej fundacji.

KOLOROWE PARTY

Czas trwania: 2,5 godz. – od 60 zł/os.

W cenie:
- wynajem sali
- poczęstunek - 4 rodzaje przekąsek do wyboru z oferty
- napoje
- domowa lemoniada, woda z cytryną i miętą, świeżo wyciskane soki
(dodatkowo płatne: pomarańcza, jabłko, marchewka, grejpfrut)
- gry i zabawy z animatorem
- muzyka tematyczna
- malowanie buziek

Oferujemy atrakcje w kolorach palety barw, które pozytywnie wpływają na nasze samopoczucie. Zielony kolor to kolor łagodnej i wyciszającej natury, srebrny zaś idealny dla osób, które lubią błyszczeć. Magia kolorów czeka na Ciebie.

ARTYSTYCZNE PARTY

Czas trwania: 3 godz. – od 95 zł/os.

W cenie:
- wynajem sali
- poczęstunek - 4 rodzaje przekąsek do wyboru z oferty
- napoje
- domowa lemoniada, woda z cytryną i miętą, świeżo wyciskane soki (dodatkowo płatne: pomarańcza, jabłko, marchewka, grejpfrut)
- muzyka tematyczna
- warsztaty artystyczne: warsztaty ceramiczne, malarskie, string art., papieroplastyka - do wyboru 1 warsztat) – czas warsztatu 60 - 80 minut w godzinach trwania urodzin.

Nie zwlekaj i już dziś zarezerwuj termin w Fundacji Leny Grochowskiej.

Razem stwórzmy wspomnienia!

Zorganizuj zjawiskowe Urodziny w Fundacji Leny Grochowskiej!

W naszej kawiarni zorganizujesz przyjęcie dostosowane do Twoich indywidualnych potrzeb, które są świetną alternatywą organizacji przyjęcia w domu. O wszystkich szczegółach decydują Państwo sami:
- zamówienie cateringu czy własny poczęstunek,
- samodzielna organizacja czy skorzystanie z usługi kompleksowej organizacji eventu,
- wynajem sali w ciągu dnia na godziny, czy impreza do białego rana.

Jesteś zainteresowana/ny?

Pobierz formularz organizacji przyjęcia urodzinowego w Fundacji Leny Grochowskiej.
Prześlij uzupełniony na maila: akarczmarska@fundacjalenygrochowskiej.pl
lub dostarcz osobiście do naszej kawiarni toMy: ul. Brzeska 134, 08-110 Siedlce.

Dla rezerwacji dokonanych w kwietniu - rabat 10% na całość usługi!

akarczmarska@fundacjalenygrochowskiej.pl