toMy kawiarnia w Gda艅sku ju偶 otwarta !

ToMy Kawiarnia Gda艅sk to najm艂odsze dziecko Fundacji Leny Grochowskiej, dzia艂aj膮ce przy Oddziale Fundacja Leny Grochowskiej Gda艅sk. Ma niespe艂na 2 miesi膮ce, a ju偶 skrad艂a serca mieszka艅c贸w Gda艅ska oraz turyst贸w z ca艂ej Polski.

Dlaczego?

Jak przeczytamy w gda艅sk.pl 鈥濳awiarnia spo艂eczna ToMy, kt贸ra dzia艂a od niespe艂na dw贸ch miesi臋cy na Dolnym Mie艣cie serwuj膮c napoje i posi艂ki w niezwyk艂ym wn臋trzu dawnej szpitalnej pralni. Razem ze starsz膮 鈥渟iostr膮鈥 – pracowni膮 ceramiczn膮, zatrudniaj膮 14 os贸b z niepe艂nosprawno艣ciami. Prowadz膮ca oba przedsi臋wzi臋cia Fundacja Leny Grochowskiej zamierza zwi臋kszy膰 jeszcze zatrudnienie w Gda艅sku, ucz膮c zawodu od podstaw鈥

鈥滽awiarnia ToMy mie艣ci si臋 w zabytkowym kompleksie dawnego szpitala na Dolnym Mie艣cie, kt贸ry dzi艣, ju偶 jako Hotel Arche Dw贸r Uphagena, urzeka pi臋knem po gruntownej konserwacji. Ciekawe wn臋trze lokalu o ceglanych 艣cianach z kafelkow膮 lamperi膮, i szerokim barem, jest jednocze艣nie surowe i przytulne. 鈥淭oMy鈥 jest najm艂odsz膮 gda艅sk膮 kawiarni膮 spo艂eczn膮, otwart膮 z pocz膮tkiem czerwca br. Dwupi臋trowy budynek (dawna szpitalna pralnia), na kt贸rego parterze dzia艂a kawiarnia, zamyka dziedziniec hotelowego kompleksu od strony ul. Reduta Mi艣 i mie艣ci tak偶e pracowni臋 ceramiczn膮.

Zar贸wno pracowni臋, jak i kawiarni臋 prowadzi Fundacja Leny Grochowskiej, kt贸rej celem jest m. in. dzia艂alno艣膰 na rzecz rehabilitacji zawodowej i spo艂ecznej os贸b niepe艂nosprawnych. Oddzia艂 gda艅ski to czwarte 鈥渄ziecko鈥 fundacji, kt贸r膮 utworzy艂o ma艂偶e艅stwo Grochowskich. Lena Grochowska jest malark膮, W艂adys艂aw Grochowski – prezesem i wsp贸艂w艂a艣cicielem firmy Arche SA, prowadz膮cej dzia艂alno艣膰 hotelarsk膮 (g艂贸wnie w obiektach zabytkowych) i dewelopersk膮.

Kawiarnia toMy Gda艅sk. Pracownicy z niepe艂nosprawno艣ciami

Czytaj wi臋cej na: https://www.gdansk.pl/wiadomosci/Kawiarnia-ToMy-tu-ceramika-spotyka-kawe-i-razem-daja-prace-osobom-z-niepelnosprawnosciami,a,247828?fbclid=IwAR2o8qXIQvkNR7KFTNuJE7cj8oazENdG19T-13Ggq9PHzL516psUgeQspP0