Pomoc dla Ukrainy

Mijają 4 miesiące od kiedy jako fundacja podjęliśmy intensywne działania, aby pomóc uchodźcom wojennym z Ukrainy.

Od 27 lutego udzieliliśmy im ponad 20 tys. bezpłatnych noclegów wraz z wyżywieniem w hotelach Arche w całej Polsce. Od początku marca również Zamek Janów Podlaski jest bezpiecznym schronieniem dla dzieci z domów dziecka oraz dzieci z pieczy zastępczej. Część z nich to dzieci z niepełnosprawnościami, których na miejscu wspomagamy również w tym zakresie poprzez zapewnienie niezbędnych udogodnień, wózków oraz rehabilitację.

Aby zapewnić miejsca długotrwałego pobytu, postanowiliśmy utworzyć domy uchodźcy. W tym celu przystosowujemy budynki użyczone nam przez firmy, instytucje oraz jednostki samorządowe. Około 2 tys osób (głównie kobiet, dzieci, osób starszych lub z niepełnosprawnościami) będzie mogło w nich mieszkać w stosunkowo komfortowych warunkach. Założenie jest takie, aby każda rodzina miała trochę prywatności i szansę na w miarę normalne życie w dłuższej perspektywie. Nasze domy wyposażamy w niezbędny sprzęt i meble. Na korytarzach znajdują się wspólne łazienki, w pełni wyposażone kuchnie, pralnie oraz świetlice.  Wspieramy naszych mieszkańców w załatwianiu niezbędnych formalności, znalezieniu dzieciom placówki edukacyjnej oraz dążeniu do samodzielności.

Prowadzimy już domy uchodźcy w: Warszawie, Ożarowie Mazowieckim, Konstancinie-Jeziornie, Siedlcach i Lublinie. Kolejny powstaje w Sannikach k. Płocka.

Naszym Partnerem w pomocy uchodźcom z Ukrainy została fundacja Grand Circle Foundation z Bostonu

Grad Circle Foundation wspiera nasz projekt finansowo. Ze środków tych wyposażamy mieszkania długoterminowego pobytu dla uchodźców.

Grand Circle Foundation

Osoby potrzebujące noclegów mogą się zgłaszać do wybranych lokalizacji wysyłając wiadomość:

Siedlce - akademik@fundacjalenygrochowskiej.pl

Konstancin-Jeziorna - konstancin@fundacjalenygrochowskiej.pl

Ożarów Mazowiecki - ozarow@fundacjalenygrochowskiej.pl

Lublin - lublin@fundacjalenygrochowskiej.pl

Chcesz wesprzeć nasze działania?

Skontaktuj się z nami: ukraina@fundacjalenygrochowskiej.pl, tel. +48 535 579 491

Możesz wesprzeć naszą pracę przekazując darowiznę. Wszystkie zebrane środki przeznaczamy na bezpośrednią pomoc potrzebującym.

Jesteśmy Organizacją Pożytku Publicznego KRS 0000506586.

Szybki przelew: tutaj lub przelew tradycyjny na konto celowe na pomoc uchodźcom i Ukrainie:

Fundacja Leny Grochowskiej

BANK PEKAO S.A. nr konta:

PLN 75 1240 2685 1111 0011 1189 0122

EUR 77 1240 2685 1978 0011 1189 0483

USD 47 1240 2685 1787 0011 1211 4652

Kod BIC/SWIFT Pekao: PKOPPLPW

Tytułem: Darowizna

Wierzymy, że razem możemy więcej.

****

Що ми робимо

Минуло чотири місяці відтоді, як ми, як фонд, вжили інтенсивних заходів для допомоги біженцям війни з України.

З 27 лютого ми надали їм понад 20 тисяч. безкоштовне проживання та харчування в готелях Arche по всій Польщі. З початку березня замок Янів Підляський також є безпечним притулком для дітей із дитячих будинків та дітей із прийомних сімей. Серед них є діти з обмеженими можливостями, яких ми також підтримуємо в цій сфері, забезпечуючи необхідні зручності, коляски та реабілітацію.

Щоб забезпечити довготривале проживання, ми вирішили створити будинки для біженців. Для цього ми адаптуємо будівлі, надані нам компаніями, установами та органами місцевого самоврядування. У них у відносно комфортних умовах зможуть проживати близько 2000 осіб (переважно жінки, діти, літні люди чи люди з обмеженими можливостями). Передбачається, що кожна сім’я матиме певну конфіденційність і шанс жити досить нормальним життям у довгостроковій перспективі. Ми обладнаємо наші будинки необхідним обладнанням та меблями. У коридорах є спільні ванні кімнати, повністю обладнані кухні, пральні та загальні кімнати. Ми підтримуємо наших мешканців у виконанні необхідних формальностей, пошуку навчального закладу для дітей та прагненні до незалежності.

Ми вже керуємо будинками для біженців у Варшаві, Ожарові Мазовецькому, Констанцині-Єзерні, Седльце та Любліні. Ще один будують у Санниках біля Плоцка.

Нашим партнером у допомозі біженцям з України став фонд Grand Circle з Бостона

Grad Circle Foundation підтримує наш проект фінансово. На ці кошти ми облаштовуємо довгострокове житло для біженців.

Люди, які потребують житла, можуть повідомити у вибрані місця, надіславши повідомлення:

Siedlce - akademik@fundacjalenygrochowskiej.pl

Konstancin-Jeziorna - konstancin@fundacjalenygrochowskiej.pl

Ożarów Mazowiecki - ozarow@fundacjalenygrochowskiej.pl

Lublin - lublin@fundacjalenygrochowskiej.pl

Ви можете підтримати нашу роботу, зробивши пожертву. Усі зібрані кошти будуть спрямовані на допомогу тим, хто її потребує.

Ми є громадською організацією KRS 0000506586.

Швидкий переказ: тут або традиційний переказ на цільовий рахунок для допомоги біженцям та Україні:

Фонд Лєни Гроховської
вул. Бжеська 134, 08-110 Седльце

BANK PEKAO S.A. номер рахунку:

злотих  75 1240 2685 1111 0011 1189 0122

Євро  77 1240 2685 1978 0011 1189 0483