85 tys. bezpłatnych noclegów dla Ukrainy

27.06.2022

Niewiarygodne, że minęły już 4 miesiące od rosyjskiej napaści na Ukrainę. Te cztery miesiące pokazały, że jako społeczeństwo, jako Polacy zdaliśmy egzamin z empatii i pomocy. Jednak, co widać niemalże każdego dnia, hojne i otwarte serca nas Polaków, pomału się zamykają. Jest to poniekąd zrozumiałe ponieważ nikt nie spodziewał się i nie był przygotowany na niesienie pomocy długofalowej. Tysiące Polaków, którzy otworzyli swoje domy dla uchodźców zza wschodniej granicy nie byli przygotowani na to, że przyjdzie im mieszkać pod jednym dachem z obcymi ludźmi przez kilka miesięcy.

Jako społeczeństwo pomału oswajamy się z tym, co dzieje się za naszą wschodnią granicą, staje to się dla nas codziennością. My oswoić się nie możemy. Codziennie odbieramy dziesiątki telefonów i maili z prośbą o pomoc.

Przez 4 miesiące udzieliliśmy 85 tys. bezpłatnych noclegów wraz z wyżywieniem dla uchodźców z Ukrainy

Od 27 lutego  w hotelach Arche w całej Polsce blisko 30 tys. uchodźców z Ukrainy skorzystało z bezpłatnych noclegów wraz z wyżywieniem.

W Domach Uchodźcy pierwszych gości przyjęliśmy 8 marca. Od tego czasu z naszych noclegów skorzystało niemalże 2 tys. osób dla których udzieliliśmy ponad 55 tys. noclegów wraz z wyżywieniem.

Widząc zapotrzebowanie sukcesywnie powiększamy naszą bazę noclegową. Już dzisiaj jest to 1 300 miejsc w domach na terenie całej Polski i przygotowujemy kolejne. Domu Uchodźcy działają na zasadzie hostelu. Udostępniamy wieloosobowe pokoje ze wspólną przestrzenią kuchenną, łazienkami i świetlicami. W domach uchodźcy przebywają nieodpłatnie i długość pobytu jest nielimitowana. Naszymi gośćmi są przede wszystkim kobiety z dziećmi. Mężczyźni mogą u nas zamieszkać tylko w szczególnych przypadkach (np. wiek, niepełnosprawność, choroba, opieka nad innym członkiem rodziny).

Wśród osób, którym udzielamy schronienia jest około 150 osób z niepełnosprawnościami. Są to dzieci ze spektrum autyzmu, osoby głuchonieme, na wózkach itp.

Dotychczas wszystkim bez wyjątku, zapewnialiśmy także wyżywienie i wszystkie niezbędne środki higieniczne. W najbliższej przyszłości tak dużym wsparciem chcemy objąć przede wszystkim osoby ze szczególnymi potrzebami (osoby z niepełnosprawnościami, matki z małymi dziećmi, osoby starsze czy też chore), dla których wręcz nierealne jest usamodzielnienie się w Polsce.

Nasze działania koncentrują się obecnie na wsparciu naszch mieszkańców w usamodzielnianiu się. Przede wszystkim rozpoczęliśmy naukę języka polskiego. W kilkuosobowych grupach, z podziałem na wiek, mieszkańcy domów uczą się języka, aby jak najszybciej móc odnaleźć się w nowej rzeczywistości. Pomagamy w znalezieniu pracy oraz wszelkich niezbędnych formalnościach.

Pracujemy także nad stworzeniem miejsc opieki dla najmłodszych dzieci, aby ich mamy mogły podjąć zatrudnienie.

Coraz więcej osób trafiających do nas to osoby z doświadczeniem wojny, które straciły już wszystko. Podejmujemy działania, aby także im zapewnić niezbędne wsparcie, zwłaszcza psychologiczne.

Cały czas również Zamek Janów Podlaski jest bezpiecznym schronieniem dla dzieci z rodzinnych domów dziecka oraz dzieci z pieczy zastępczej z Zaporoża, Odessy, Doniecka, Czernihowa, Lwowa, Kijowa, Dnipro i Mariopola. Duża część z nich to dzieci z niepełnosprawnościami, których na miejscu wspomagamy również w tym zakresie poprzez zapewnienie niezbędnych udogodnień, wózków oraz rehabilitację.

Gdyby nie otwarte serca setek firm i ludzi dobrej woli nie moglibyśmy pomagać na tak dużą skalę.

W naszych działaniach wspiera nas wiele wspaniałych osób i przedsiębiorców, a naszym stałym Partnerem projektu „Solidarni z Ukrainą” jest Grand Circle Foundation, które finansuje adaptację oraz wyposażenie domów w niezbędny sprzęt. To dzięki wsparciu życzliwych osób jesteśmy w stanie robić tak wiele, na tak dużą skalę. Dziękujemy i prosimy pamiętajcie o nas i wspierajcie nadal.

Od 24 lutego do końca maja na konta fundacji wpłynęło łącznie 4,2 mln zł. Są to środki od przedsiębiorstw oraz osób fizycznych z Polski i całego świata. Na przygotowanie domów, ich wyposażenie, obsługę, zapewnienie zakwaterowania, wyżywienia i wszystkich niezbędnych potrzeb uchodźców fundacja wydała w tym okresie 3,8 mln zł.

*Pobyty uchodźców, jak dotąd, finansujemy z własnych środków oraz z darowizn. Niestety nie wpłynęły do nas słynne 40stki za pobyty w naszych Domach Uchodźczych.

Darowizny na dalszą pomoc można wpłacać na konto celowe „Solidarni z Ukrainą”

PLN 75 1240 2685 1111 0011 1189 0122

EUR 77 1240 2685 1978 0011 1189 0483

USD 47 1240 2685 1787 0011 1211 4652

BIC/SWIFT Pekao code: PKOPPLPW

Darowizny zrobione za pośrednictwem konta bankowego można odliczyć od dochodu w zeznaniu rocznym. Wszystkie zebrane środki będą przekazane na bezpośrednią pomoc potrzebującym. Koszty administracyjne są pokrywane z własnych środków oraz ze środków Fundatora.

Aktualizacja 27.06.2022 Aneta Żochowska